Tips för vinterpaddling

 

Att paddla kajak är kanske för många något som hör sommaren till. Att glida fram mellan grönskande öar, höra fåglarna kvittra och kanske stanna för ett svalkande bad emellanåt innan man paddlar hem i den ljumma sommarkvällen medan solen sakta sjunker vid horisonten. Men tänk istället gnistrande, rimfrosttäckta grenar som hänger över vattnet, dimma som dansar över det kalla vattnet och en termos med varm choklad att sippa på under en paus medan du njuter av lugnet på vattnet. Att paddla på vintern kan vara minst lika magiskt som på sommaren, men det finns lite mer att tänka på. Här kommer några tips för en ännu härligare vinterpaddling!

 

 

Klä dig rätt

I grund och botten handlar allt om att skydda sig från kyla och att hålla sig torr. När du paddlar sitter du ju faktiskt under ytan och kylan från vattnet går snabbt igenom kajaken. Precis som vid alla utomhusaktiviteter handlar det om lager på lager och att anpassa dem efter aktivitet så att du inte blir svettig. Kläder av ull är att föredra då de värmer även om de blir fuktiga. När du paddlar använder du dig främst av överkroppen medan underkroppen sitter relativt still i den kalla kajaken. Tänk därför på att klä dig extra varmt nedtill och använd flera tjocka strumpor. Det kan ta lite tid att hitta den perfekta klädseln för just dig, så prova dig fram under några turer så märker du snart hur mycket du behöver ha på dig.

 

Skydda händerna

Händerna är kanske den mest utsatta kroppsdelen under vinterpaddlingen. Du kan nästan räkna med att de kommer bli blöta, så du behöver något som skyddar dem från det kylande vattnet och eventuella kalla vindar. Tunna fingervantar av merinoull är bra då ullen värmer även om den är blöt. Helt vattentäta vantar av neopren kan också vara bra. Om du vet med dig att du fryser lätt eller om det dessutom blåser är det säkraste plagget så kallade Poogies, en slags vante som fästs över paddeln och som du sedan stoppar handen i och som håller bitande vindar ute och bevarar kroppens egna värme.

Ta även med minst ett par extra vantar så att du kan byta när du går ur kajaken.

 

Så kallade Poogies skyddar händerna från både kyliga vindar och väta.

 

Använd torrdräkt

Hur säker du än må känna dig i kajaken finns alltid risken att du hamnar i vattnet och är det iskallt kan det vara fråga om sekunder innan kylan paralyserar dig vilket i sig kan resultera i en riktigt farlig situation. I en torrdräkt stänger du den värsta kylan ute och är olyckan framme ger den dig mycket extra tid i vattnet så du kan ta dig upp i kajaken igen.

Som alltid bör du också bära flytväst. Denna ska användas utanpå alla andra kläder och torrdräkten för bästa effekt.

 

Med en torrdräkt blir inte ens det kallaste vatten svårt att handskas med.

 

Använd kapellet

På sommaren kan det kännas lockande att skippa kapellet. Att få in lite vatten i kajaken är inte hela världen då, men när temperaturen är lägre leder vattnet kylan. Så använd kapellet även om det inte snöar eller regnar för att hålla t.ex. stänk från paddeln ute ur kajaken. Att trä över kapellet gör dessutom att kajaken blir varmare, då det hindrar värmen från kroppen att försvinna ur den.

 

Ta med en tvättsvamp

Om du ändå lyckas få in vatten i kajaken eller om det ligger kvar lite från tidigare paddlingar får du lätt ut det med hjälp av en  svamp som kan suga upp vattnet.

 

Paddla med andra

Att inte ge sig ut själv är särskilt viktigt vintertid. Kylan kan vara lömsk och det är alltid bra att ha andra i närheten om något skulle hända. Dessutom är det trevligt!

 

 

Sitt varmt

Klipp till en bit liggunderlag av skumgummi och lägg i botten av kajaken. Kajakens glasfiber leder kylan från det kalla vattnet och den blir lätt kall. Ta en tillräckligt stor bit så att den täcker hela den ytan där du sitter och har benen, så ingen kroppsdel ligger direkt mot kajaken.

 

Ta med ett extra ombyte i en vattentät påse

Om olyckan skulle vara framme, du hamnar i vattnet och torrdräkten av någon anledning inte håller tätt så finns det inget som slår ett torrt ombyte. Allt som är blött leder, som jag varit inne på så många gånger tidigare, kyla.

 

Ta med en pannlampa

På vinterhalvåret går det betydligt mycket snabbare från att solen gått ner till att det blir helt mörkt, än vad det gör på sommaren. Se till att vända hem i tid och om du ändå inte skulle hinna innan det börjar mörkna, sätt på dig pannlampan så att andra kan se dig.

 

Ta med vatten i termos

När du ska ge dig ut på en fysiskt krävande aktivitet bör du alltid ha med dig något att dricka. På vintern finns dock risken att vattnet fryser om du har det i en vanlig vattenflaska, så använd en termos istället.

 

 

 

Har du fler tips? Dela gärna med dig i kommentarsfältet nedan!

 

 

 

Dela:

10 reaktioner på ”Tips för vinterpaddling

  1. Ta med ett par isdubbar om du tänker övernatta ute ifall det har bildats is under natten. Då kan du sitta i kajaken och dra dig ut till öppet vatten.

  2. Angående poggies. Det kan vara bra att sy fast vindskydd så att inte vinden bakifrån blåser in i handsken. Fungerar bra kring 0:an utan andra vantar som kan bli våta. Jag har planer på att sy poggies av neopren, men är rädd att de blir för styra.

  3. Är du nyfiken och vill prova vinterpaddling? I Grebbestad på svenska västkusten finner du Skargardsidyllen.se som erbjuder guidade vinterpaddlingsar med torrdräkt mellan oktober till aprill

  4. Bra lista! Tänker jag dela och lägger till :kolla varenda grej som ska laddas eller ska ha batteri och ta med extra. Det är ofattbart mörkt på nätterna just nu

    Lämna fätdmeddelande. Vart ska du och hur länge? Bekräfta när du kommit fram.

    Tänk på att du är tämligen osynlig även dagtid. Reflexer, försiktighet.

  5. Bra men vill tilläga tuna neoprenevantar under poggisarnas. annars är händerna ganska värdelösa efter någon minut i iskallt vatten. En flaska T-sprit att hälla i skäddaboxen eller få in i styrlinornas hölje underlättar upptiningen av fastfrusen dito. Lägg kajaken upp och ned och häll på en bra slatt i säbbaboxen så rinner det in i höljet direkt du kommer upp från vattnet. betydligt enklare än att vänta till det redan är fruset

  6. Tips för att smörja in händerna först med Ormsalva orginal sen med ullfett, så fryser du mindre när händerna blir blöta av vattnet. Handskarna kommer bli lite kladdiga, men man ha ett par speciella handskar för vintern som man inte är lika rädd om.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Alla inlägg

Stories

Kom igång

Sverige

Wilderness Stories