Paddla för Musikhjälpen, Dag 7 : Umeå

2017-12-17

Så kom vi då äntligen fram till resans slutdestination, Umeå. Den stad där Musikhjälpen i år har spelats in och sänts ifrån. Jag som hade varit på jobb i Eskilstuna under lördagen hoppade på ett tidigt tåg till Stockholm för att sedan ta flyget upp, så jag skulle hinna upp innan mörkret lade sig. Men trots att det inte var mer än lunchtid när jag landade stod solen redan lågt på himlen.

 

 

När jag klev av planet och stängde av flygplansläget plingade det till direkt i telefonen och ett glädjande besked nådde mig. “Skynda dig hit, vi har fått tid i buren någon gång mellan två och tre! Just nu håller vi på att rigga slackline’en nere vid älven, så ta dig dit så fort du kan och ha kameran redo!”

Några dagar tidigare hade gruppens akrobat och energiknippe Adrien lovat att om vi kom upp i 50 000 kronor så skulle han gå på så kallad slackline mellan två kajaker. Att gå på slackline är ungefär som att gå på lina med skillnaden att linan är något slak så att man kan använda den till att studsa på den. Själva idéen var väl inte i ärlighetens namn inte helt genomtänkt hur den skulle kunna genomföras, men eftersom vi under dagen i Umeå kommit upp i summan vi hade lovat att göra det för, så var det bara att komma på ett sätt! Jag slängde mig i en taxi för att hinna fram och samtidigt som bilen körde över den halvt frysta Umeälven fick jag syn på mina paddlingsvänner nere på isen och i vattnet som börjat spänna upp linan och förbereda sig inför utmaningen.

När jag kom fram till kajakerna var dom i full gång. Linan hade fästs i isen med hjälp av stora spikar och mellan de båda fästpunkterna satt Emil och Danny i sina kajaker och bar upp linan på sina axlar. I mitten dansande Adrien som att han aldrig gjort något annat. Mission completed!

 

 

Jag var såklart hemskt sugen på att hoppa i en av kajakerna och paddla lite, men klockan hade hunnit bli mycket och vi var tvungna att ta oss upp för att göra oss redo för det som faktiskt var del av vårt huvudsyfte med hela den här paddlingen, nämligen Musikhjälpen. Under veckan har vi ju inte bara haft kul i vattnet, utan också jobbat hårt för att få in pengar till Musikhjälpen och deras kampanj Barn är inte till salu. I och med att vi klarat vår sista utmaning blev vi inbjudna till buren som programmet sänts ifrån hela veckan och det var ju såklart mycket viktigare än en sista paddling!

Så vi tog oss upp och började vandra genom stan till vi slutligen kom fram till den ökända buren.

 

 

Musikhjälpens tema 2017 har alltså varit Barn är inte till salu. Varje minut säljs fyra barn i sexhandeln världen över. En del barn som lever i fattigdom tvingas bidra till familjens försörjning och att sälja sin kropp kan ibland vara det enda alternativet. Det är förbjudet att köpa, sälja eller delta i handel av människor. Ändå har människohandeln blivit en av världens största organiserade brottsliga verksamheter, där barns kroppar är en efterfrågad handelsvara. Sexhandeln med barn är en växande kriminell miljardindustri, där mörkertalen är enorma. Många av de barn som far illa syns knappast i någon statistik. Två miljoner barn utnyttjas i sexhandeln varje år, men bara i Indien uppger FN att siffran är 1,2 miljoner, och organisationer är eniga om att fler barn är drabbade.

Bidrag från Musikhjälpen kan gå till projekt som arbetar preventivt med att utbilda barn och unga i sina rättigheter, så kallade barnambassadörer, som sedan kan sprida kunskapen vidare till andra barn. De insamlade pengarna kan gå till rehabilitering av barn som lyckats ta sig ur sexhandeln; till exempel till praktiska saker som ett kit med kläder och hygienartiklar efter att ett barn blivit räddat, eller till en medicinsk undersökning och psykologhjälp. Organisationer jobbar också med att lära ut varningssignaler till föräldrar i riskzonen.

(text från Musikhjälpens hemsida)

 

 

Det kändes otroligt hedrande att få komma in i buren och berätta om det vi hade gjort under veckan. Innan det blev vår tur var vi tvungna att checka in och få passerpass och sedan fick vi vänta backstage på att de skulle ropa in oss. Som tur var fanns det ett rum vi kunde sitta i, där vi också blev serverade mat. Tiden gick väldigt långsamt, i alla fall fram till att det var dags. Väl inne i buren kändes det som att det var över på nolltid och jag tror ingen av oss riktigt mindes vad som ses därinne. Men kul var det!

 

Här kan du se oss i buren: https://www.svtplay.se/video/16403130/musikhjalpen/musikhjalpen-avsnitt-55?start=auto&tab=2017 (cirka 56 minuter in i sändningen)!

 

 

Efter att vi varit inne kände vi att det var dags för en sista kraftansträngning för att få ihop ännu mer pengar till de utsatta barnen och en sista gång riggade Elle upp sin murika för att servera vegetarisk knäckechili. Och nu gick det som på räls! Alla ville stanna och smaka och ge ett bidrag.

 

Danny och Pieter till sambans med Pontus, “mannen i den blå jackan” som ensam samlade ihop hela 1 285 343 kr! Helt otroligt!

 

Pengarna rullade in och när det var dags att lämna in och summera bössorna visade det sig att vi samlat ihop totalt 36 254 kronor! Tillsammans med auktionen vi lagt ut som slutade på 37 700 innebar det alltså att vi samlat ihop totalt: 73 954 kronor!!!

 

 

Det har varit en kylig vecka, men det är med ett väldigt varmt hjärta jag lämnar Umeå. Totalt fick Musikhjälpen ihop 74 410 363 som nu kommer gå till arbetet mot barnsexhandel. Det är verkligen helt otroligt vilken skillnad det kommer att göra och vilken skillnad VI kan göra om vi går ihop och tillsammans hjälps åt.

 

Så stort stort tack till alla er som varit med och bidragit, hejat och pushat! Tillsammans HAR vi gjort skillnad!

❤️❤️❤️

 

psst… det går fortfarande att skänka pengar, bössorna hålls öppna fram till söndag 31 december kl 23.59. Vår bössa hittar du här.

.

.

.

Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Alla inlägg

Stories

Kom igång

Sverige

Wilderness Stories