Vandring

 

Att vandra kanske kan vara den enklaste aktiviteten man kan ägna sig åt. Du behöver inga medlemskap, din kropp är ditt redskap och naturen din lokal. Ändå kan det vara lite svårt att komma igång, att veta vart man ska börja. Går man in på en friluftsbutik eller söker på vandringssidor på nätet blir man lätt överöst med produkter som man “måste” ha och termer som skaljacka, goretex, vattenpelare, damasker och så vidare, avlöser varandra. Herregud vad betyder de ens?! Och vad vill jag ha för typ av liggunderlag? Tält? Sovsäck?! Mängden av information kan lätt bli överväldigande och det kan kännas enklare att bara strunta i allt.

Men ska det verkligen behöva vara så krångligt? Nej det ska det inte. Och det är det inte. Man måste inte ha den mest avancerade utrustningen, särskilt inte om man bara ska ut på en första kortare tur i skogen. Vid ett tillfälle då man vet att vädret kommer vara stabilt. Här följer därför några tips om hur du enklare kommer igång med din vandring!

 

 

 

HUR BÖRJAR JAG?

Följ med en kompis eller börja med en dagstur. Det enklaste sättet är kanske att haka på någon som har vandrat tidigare. Hör efter bland vännerna, fråga kollegorna på jobbet eller släng ut en förfrågan på Facebook. Om du har svårt att hitta någon, eller om du hellre vill gå ensam föreslår jag att du istället börjar försiktigt och provar dig fram. Ta på dig det du har och känner dig bekväm i och gör en dagstur i närheten av där du bor. Om det är din allra första vandring, ta inte i och gå för långt. Att vandra på en stig i naturen är betydligt mer ansträngande och tidskrävande än en promenad i stan.

Genom att börja med kortare sträckor lär du också känna dig själv och hur du kan planera en längre vandring utefter dina egna behov och önskemål. Hur långt klarar du av att gå på en dag? Hur långt går du på en timme? Hur mycket mat behöver du och vilken mat föredrar du? Hur mycket orkar du bära? Hur lätt fryser du? Och kanske framförallt, vad vill du få ut av din vandring?

Första övernattningen. När du känner att det är dags att pröva att gå en längre sträcka och övernatta växer genast packningen. Nu behöver du någonstans att bo och något att laga mat på samt även själva maten. Och en större, tyngre packning kräver även en större ryggsäck. Försök att se om du kan låna utrustning, eller köp den billigt på begagnatmarknaden eller i sportaffären. Vänta gärna ett tag med att göra de dyrare inköpen, tills att du vet vad du värdesätter i produkterna.

Se till att testa din utrustning, sätta upp tältet och få igång köket hemma innan du ger dig ut. Då du slipper stå ute i skogen och försöka komma på hur det fungerar (eller upptäcka att något är trasigt).

Första flerdagarsturen. En flerdagarstur skiljer sig egentligen inte så mycket från en tur med bara en övernattning. Skillnaden är volymen på packningen i och med att du behöver ta med dig mer mat. Du behöver också se över och planera din vandring mer noga. Märk i förväg ut dina dagsetapper och stopp så behöver du inte oroa dig över detta på vägen (självklart kan du bortse från dessa om du snubblar över något guldkorn till tältplats längs vägen, men se till att ha en plan innan du ger dig ut). Håll koll på väderleksrapporten och ha en plan B utfall något oförutsett skulle hända. Om du ska bege dig långt in i vildmarken, särskilt i fjällen, bör du även göra en riskbedömning av området och kolla upp om det är något särskilt som gäller där och då du ska gå.

 

Vad behöver jag?

Vad du behöver ha med dig varierar på vandringens längd och typ. För en dagstur behövs egentligen bara bekväma kläder och skor efter väder, samt en ryggsäck med matsäck och vatten. En varm tröja och/eller regnjacka kan också vara bra att ha. Fokusera inte på att det måste vara “vandringskläder”, utan ta det du har hemma och trivs i. Ta med en karta över området du ska vandra i, mobiltelefon samt en powerbank om batterierna skulle ta slut.

Det är först när du ska ut på längre turer sin inkluderar en eller flera övernattningar som packningen växer. Då behöver du komplettera med tält, liggunderlag och sovsäck, mat och kök, fler ombyten samt en rejälare ryggsäck.

Det är lätt att stirra sig blind på vad man “måste” ha med sig, men låt inte utrustningen (eller snarare avsaknaden av den) stå i vägen för att du ska komma igång! Allt måste inte köpas nytt i början. Börja hellre med det du har och låna eller hyr ihop resten. Hur man vandrar och vad man behöver är väldigt individuellt och det enda sättet för dig att veta vad som är rätt för dig är genom att testa dig fram. Prova olika sorters utrustning och investera i de större inköpen, så som tält eller liggunderlag när du vet vad du verkligen prioriterar i din packning och vilka modeller du föredrar. Då är det lättare att veta att man gör rätt val vid köptillfället.

Läs mer:

Att packa och klä sig för första vandringen

Mat på vandringen

 

Var?

Börja som sagt enkelt. Ta en kortare led i närheten av där du bor, innan du avancerar med en flerdagarstur i fjällen. Det finns mängder av vandringsleder från norr till söder i varierande längder och svårighet. I texten Svenska vandringsleder från norr till söder hittar du några exempel och kan läsa mer om hur du hittar en led i närheten av där du bor.

I Sverige råder även allemansrätten. Den innebär kort och gott att du under ansvar får lov att bl.a. vandra och tälta var du vill i naturen så länge du inte riskerar att störa djur eller människor och/eller inte förstöra natur eller egendom. Här kan du läsa mer om allemansrätten.

 

När?

Vandra kan man göra närsomhelst på året, det gäller bara att vara rätt förberedd! Är det första gången du ska ut och övernatta på egen hand skulle jag dock rekommendera att du gör det under årets varmare del och om möjligt när du vet att det ska bli bra väder. Se alltid till att klä dig efter väder och var beredd på att det kan slå om!

 

Lycka till!

 

 

 

Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Alla inlägg

Stories

Kom igång

Sverige

Wilderness Stories