#ZeroWaste Challenge : Dag 1

2019-04-01



Idag börjar jag min 30 dagars #ZeroWaste-utmaning. Under en månads tid kommer jag att vända och vrida på mitt levnadssätt, tvinga mig ur gamla mönster och vanor för att hitta smartare och mer hållbara lösningar i min vardag. Målet är att anamma en livsstil som genererar minsta möjliga mån skräp vid månadens slut.

Idag är dag ett och det är lika bra att börja med det som är roten till allt skräp – vårt konsumerande. Dagens tips blir med andra ord:


SE ÖVER DITT KÖPBETEENDE


Köp mindre
Konsumtionen är något som ökar markant i vårt samhälle idag. Överallt överöses vi med reklam som förmedlar att lycka kommer med nya inköp. Men behöver vi verkligen köpa en ny telefon så fort det släpps en ny modell? Måste vi fylla på garderoben med nya plagg varje månad?
Tänk några varv extra inför varje inköp – behöver jag verkligen den här?
Tips inför matinköp: Ta ett foto på kylskåpet och skafferiet hemma innan du åker och handlar. Då slipper du köpa dubbelt av något bara för att du inte minns vad du hade hemma. Dessutom hjälper det dig att ta vara på den mat du redan har hemma.

Använd vad du redan har
Under dom här 30 dagarna kommer jag bla tipsa om olika produkter som gör att du i slutändan kommer att producera mindre (alt. miljövänligare) skräp. Dessa är bra – när du väl ska köpa något nytt. Men först är det bättre att använda slut på det du redan har. Det finns tex ingen anledning att köpa en ny disktrasa av lin om du redan har en gammal som fortfarande fungerar bra. Kanske behöver du inte köpa någon alls – du kanske har något du tänkt slänga som kan bli din nya disktrasa så länge. En t-shirtärm tex.

Laga det som är trasigt 
Slit och släng är väl ett uttryck som de flesta är bekanta med idag. Det är lättare att köpa nytt än att laga det man redan har. Om du inte har kunskapen du behöver, så lämna in det hos skräddaren på hörnet, eller via sajter som tex repareramera.se.

Köp och sälj second hand
Om du ändå måste köpa något – varför inte börja kolla om du kan hitta det på second hand? I affär, på loppis, blocket.se eller facebooks tjänst marketplace tex. På Facebook finns även särskilda grupper för olika intressen eller stilar där man kan köpa/sälja saker.

Hyr istället för köp
Ska du ägna dig åt något vid något enstaka tillfälle? Du kanske ska snickra ihop en bänk och behöver en sticksåg, eller testa på att åka snowboard istället för skidor på semestern? Hyr din utrustning istället för att köpa nytt och spara både miljö och pengar!
Kolla tex på Fritidsbanken (låna fritidsprylar gratis!) eller Hygglo.se (har allt från jordfräsar till systemkameror).

Tänk på förpackningen
Om du ändå bestämmer dig för att köpa något nytt, låt förpackningen guida dig. En blocktvål i lösvikt genererar definitivt mindre skräp än flytande tvål i en plastflaska

Handla lokalt
Visst är det lockande att shoppa online, med det innebär både transporter och extra packetering. Vem har inte handlat ett mindre föremål som packeterats i en alldeles för stor låda – som dessutom fått fyllas upp med massor av bubbelplast? Att handla i affär stödjer dessutom lokala företag.



Hela utmaningen och fler tips hittar du här


Har du tips på hur man kan leva ett skräpfritt liv? Tipsa gärna i kommentarsfältet nedan!


Dela:

2 reaktioner på ”#ZeroWaste Challenge : Dag 1

  1. I skolan där jag arbetar har barnen fått byta och göra om kläder för återbruk. De var stolta 7 åringar som hade mkt att berätta om att ta tillvara och återanvända.

    1. Åh, vilken bra idé! Och vad kul för dem. Jag har en bonusdotter som är sju och hon är också väldigt miljömedveten!
      Har du några exempel på hur de gjorde om kläderna?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Alla inlägg

Stories

Kom igång

Sverige

Wilderness Stories