#ZeroWaste Challenge : Dag 2

2019-04-02


Den vanligast skräpet i världens hav är plast och totalt beräknas mellan 8 och 13 miljoner ton plast hamna i naturen varje år. Plast tar ca 450 år att bryta ner och då återstår ändå skadliga mikroplaster. Att minska på mängden plast blir därmed ett självklart inslag i min #ZeroWaste-utmaning och dagens tips blir att:

Ta med din egen Vattenflaska


Idag konsumeras ca en miljon plastflaskor per minut runtom i världen. EN MILJON PER MINUT. Totalt beräknas konsumtionen 2021 bli mer än en halv biljon per år. Alltså över 500 000 000 000 st!

Visst kan PET-flaskor återvinnas och bli till nya flaskor, men det är en process som kräver sina resurser. Och även om vi är bra på att panta i Sverige beräknas ca 17% av alla våra flaskor, aldrig komma till återvinningen och med andra ord hamna på fel ställe. Låter 17% lite? Då det säljs ca 700 miljoner PET-flaskor i Sverige per år innebär det ca 119 miljoner flaskor som aldrig når återvinningen.

Dessutom är det inte bara själva flaskan som kan orsaka skada i naturen. Korken och den lilla ringen som den sitter fast med kan lätt hamna på villovägar. Likaså förpackningar eller den plast som sitter runt lastpallarna som levereras till butiken.

Att ta med sin egen vattenflaska, minskar inte bara på mängden PET-flaskor, utan även plastmuggar som ofta finns i väntrum eller på caféer. Vi människor har ju en förmåga att ta av det som är gratis bara för att det erbjuds.

Ska man skaffa en egen vattenflaska är en av rostfritt stål eller glas att föredra ur hälsosynpunkt.
Tips! Vissa vattenflaskor som säljs är isolerade, vilket gör att de håller din dryck kall under sommaren och hindrar den från att frysa på vintern!

Källor: naturskyddsföreningen, pantamera, returpack, ekocentrum,
veckans affärer


Hela utmaningen och fler tips hittar du här


Har du tips på hur man kan leva ett skräpfritt liv? Tipsa gärna i kommentarsfältet nedan!



Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Alla inlägg

Stories

Kom igång

Sverige

Wilderness Stories