#ZeroWaste Challenge : Dag 22

2019-04-22


Sist ut i raden tips gällande hygien produkter, blir för dig som rakar dig. Oavsett om du är kvinna eller man. Idag tipsar jag om att:


Skippa engångsrakhyvelnRakhyvel
Skippa engångsrakhyveln i plast och köp istället en så kallad säkerhetsrakhyvel, där du helt enkelt bara byter själva rakbladet när det blir utslitet. Rakbladen är oftast i aluminium eller rostfritt stål, vilket gör att de går att återvinna (i metallåtervinning, helst på återvinningscentralen som metallskrot – lägg dem gärna i något annat för att skydda dem som hanterar avfallet), till skillnad från engångshyvelns som är i flera material och därför måste slängas i hushållssoporna.

En engångs- eller flergångsrakhyvel kommer ofta med mjukgörande remsor. Dessa kan innehålla upp till 50 olika kemikalier. Många är helt ofarliga, men vissa vet man idag väldigt lite om. Vissa är till och med listade som ämnen som bör utredas.


Raktvål och rakborste
Istället för raklödder på flaska så finns det även raktvål man kan använda. Dessa kan du, i vissa fall, köpa helt utan förpackning. Med en rakborste i naturmaterial slipper du också onödig plast.


För dig som vill läsa mer om fördelarna med en säkerhetsrakhyvel rekommenderar jag denna text från Kemikalieklok, en shop men också väldigt bra faktabank för dig som vill lära dig mer om hudvård och kemikalier.


Källor: kemikalieklok.nu

Stort tack till Iris hantverk som bidragit med produkter till detta inlägg.


Hela utmaningen och fler tips hittar du här


Har du tips på hur man kan leva ett skräpfritt liv? Tipsa gärna i kommentarsfältet nedan!Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Alla inlägg

Stories

Kom igång

Sverige

Wilderness Stories