2019-04-28
För den som är van vandrare eller som av någon annan anledning har spenderat flera dagar i sträck ute i vildmarken, är nog inte frystorkad mat någon nyhet. Färdigmat i påsar som säljs portionsvis i friluftsbutiken och tillagas genom att endast tillsätta kokat vatten. Superenkelt – men inte så miljövänligt. Dagen tips är att istället:
Gör din egen friluftsmat
För er som inte brukar äta denna typ av mat ska jag först förklara hur den funkar. Maten kommer i en tätslutande, värmetålig påse. Den är oftast frystorkad, vilket innebär att den inte innehåller någon vätska – vilket sparar vikt i vandringsryggsäcken. Du tillagar maten genom att öppna påsen och hälla på kokat vatten, låta den stå och dra åt sig några minuter och sen är den färdig att äta direkt ur påsen. Som sagt, superenkelt!
Men – även om det är smidigt är det inte så miljövänligt. Det blir en hel del skräp i med alla påsar (vissa har även mindre påsar inuti den stora påsen), vilka dessutom inte går att återvinna då de innehåller flera lager av olika material. Utöver det är det svårt att hålla koll på alla råvaror, både ur miljö- och hälsosynpunkt. Ett bättre alternativ ur den synpunkten, är att göra sin egen!
Att torka egen mat
Att göra sin egen torkade mat är faktiskt inte så svårt som man kan tro. Det finns speciella torkugnar man kan köpa, men det går precis lika bra och torka maten i din egen ugn hemma i köket! Det finns mängder av recept ute på nätet, men egentligen behöver man inte krångla till det så mycket. I regel kan man säga att all mat går att torka – särskilt om du torkar den som färdiglagad maträtt.
När jag improviserar min egen torkade mat, brukar jag tänka att man kan dela upp maträtten i två delar. Kolhydrater och proteiner m.m.
- Kolhydratsdelen är oftast enkel. Vad finns i affären som är torkat och som går snabbt att koka till färdig mat? Snabbmakaroner, nudlar, couscous och vissa typer av ris passar utmärkt till detta.
- Den andra delen kan va något klurigare, men egentligen är det bara att tillaga något som du gillar, en gryta tex. När den är klar, sprider du ut den på ett bakplåtspapper (finns komposterbara varianter) i ugnen och torkar på låg värme ca 50°C (70°C för kött, fisk och kyckling), till det att det är torrt. Varmluft är att föredra om du har. Detta kan ta några timmar, så du får hålla lite koll och röra om då och då. Du kan också torka ingredienserna var för sig på detta sätt, tex skivade champinjoner eller tomatpuré. Försök skiva ner maten i små delar, då stora bitar måste ligga i blöt längre innan de går att äta igen.
När allt är klart – blanda ihop de olika delarna och förvara i en påse. Du behöver inte ha en påse du kan tillaga maten i, det går lika bra att tillaga den genom att hälla den i en större kåsa och hälla på vatten. Ett annat alternativ är detta:
Förvaring
Är det något jag verkligen har haft svårt att hitta en ersättningsprodukt för så är det zip-lock påsen. Jag älskar att använda dessa när jag är ute och vandrar. De är lätta, transparanta, relativt hållbara och klarar av saker som kan kladda – som till exempel mat.
Om jag är ute och vandrar och äter frystorkade färdigrätter, brukar jag hälla över dem i en ziplock-påse istället för den påse de kommer i, för att sedan tillaga maten i en kåsa som jag beskrev ovan. Detta för att jag tycker att de påsarna de kommer i, är tunga och de är svåra att forma och packa i packningen.
Men – under den här utmaningen har jag hittat dessa silikonpåsar från Stasher bag. Det finns flera andra varumärken också, men detta är de jag hittat som går att köpa på den svenska marknaden. Dessa är gjorda i silikon som görs av kisel som är en blandning av sand och kol. Det är med andra ord inte oljebaserad plast!
Dessa silikonpåsar väger tyvärr också en del – men fördelen är att jag kan tillreda min mat direkt i dem eftersom de klarar kokande vatten! Det gör med andra ord att de passar perfekt för din egentorkade mat! Och framförallt är de ju återanvändningsbara så du kan använda dem om och om igen!
Tips: Du kan också ta med en liten flaska som du fyller med olivolja. Denna sätter både smak på maten och tillsätter kalorier – ett måste vid fysisk aktivitet!
Läs mer om egentorkad mat i Friluftsfrämjandets kom-igång-guide
Källor: friluftsfrämjandet
Hela utmaningen och fler tips hittar du här
Har du tips på hur man kan leva ett skräpfritt liv? Tipsa gärna i kommentarsfältet nedan!