#ZeroWaste Challenge : Dag 27

2019-04-27


Sommaren är verkligen engångsprodukternas tid. Vi packar väskan med en matsäck också beger vi oss ut i skogen, till parken, till stranden, kajen eller något annat ställe där vi kan njuta av naturen. Eller så kanske vi ställer till med kalas i trädgården eller på innergården. Någon fyller år, någon gifter sig, en annan tar studenten. Paradoxalt nog är dessa stunder, då vi vill njuta som mest av naturen, de stunder som vi också som mest struntar i den. Engångstallrikar, glas, bestick, kaffemuggar, sugrör bidrar till stora mängder skräp. Skräp som sällan tas med hem och återvinns, utan hamnar i soporna. Hur vore det om vi istället följde dagens tips?


Gör picknicken skräpfri


Häromdagen berättade jag om en syn jag fick förra året när jag tog en promenad tidigt en morgon i en av stadens parker. Soptunnorna var överfulla med skräp efter gårdagen. En tydlig majoritet av allt detta skräp kom från engångsprodukter som skulle kunnat undvikas.

För den som vill leva ett mer skräpfritt liv, är nog engångsförpackningar och engångsprodukter något som är självklart att undvika. Men inför utflykten eller picknicken är det om möjligt ännu mer viktigt att tänka på detta. En anledning är att det som blir till skräp efter vår måltid, sällan återvinns utan hamnar i en soptunna i närheten. Det är också lätt att plast blåser iväg och hamnar i naturen. Även om vi ser till att slänga skräpet i soptunnan kan det leta sig iväg. Många soptunnor i våra parker är öppna och om inte vinden tar tag i skräpet kan tex nyfikna fåglar som är sugna på ett skrovmål plocka ur det.


Engångstallrikar, matlådor, plastglas och engångsbestick. Tänk vad mycket mindre skräp det hade blivit om alla tog med sig sitt eget återanvändningsbara porslin istället.

En anledning att man vill använda plast på sin picknick eller utflykt är att det inte väger så mycket. En annan att det inte gör något om det går sönder. Och man slipper diska. Det finns ett material som har dessa egenskaperna – men också den att det går att återanvända: Rostfritt stål. Det är lätt, stryktåligt – och kan diskas i diskmaskinen! Dessutom är det hygieniskt och tar varken åt sig, eller ger smak. Självklart kan du även använda det som redan finns hemma, muggar i hårdplast som går att använda om och om igen, tex.

Här följer några exempel på produkter du kan se över i picknickkorgen. Flera har jag tipsat om tidigare. Följ gärna länkarna för att läsa mer om just dem.


  • Ta med maten i matlådor, mat-termos, eller i skålar med lock, istället för i en plastlådor. Om du köper med takeaway, be om att få maten i din egen matlåda.
  • Om du ska ta med dig något som behöver plastas in, använd en återanvändningsbar folie i tyg istället för plastfolie. (Tex Abeego)
  • Ta med vatten och dryck i en egen Vattenflaska. Om du inte har någon kan du tex återanvända en gammal PET-flaska innan du pantar den.
  • Om du känner för ett glas vin kan du också fylla upp en flaska du redan har, från en bag-in-box.
  • Tallrikar – finns lätta i rostfritt stål
  • Muggar eller glas – finns lätta och hållbara i rostfritt stål
  • Bestickset – finns också i tex rostfrittstål
  • Sugrör – finns också i tex rostfrittstål
  • En termosmugg är inte bara snäll mot naturen – dem håller även din dryck var, (eller kall) längre.
  • Servetter i tyg.
  • Om du ska sitta ute i en park eller på en offentlig plats kan du även ta med en burk eller liknande att slänga matrester i. Om dessa hamnar i en soptunna drar de lätt till sig skadedjur eller fåglar som kan riva upp innehållet för att komma åt maten. Ta med hem och släng i komposten eller i matavfallet istället.

Sist men inte minst. Se till att följa den gyllene regeln i naturen: LEAVE NO TRACE.


Stort tack till Primus som bidragit med produkter till detta inlägg.

Hela utmaningen och fler tips hittar du här


Har du tips på hur man kan leva ett skräpfritt liv? Tipsa gärna i kommentarsfältet nedan!



Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Alla inlägg

Stories

Kom igång

Sverige

Wilderness Stories