#ZeroWaste Challenge : Dag 8

2019-04-08


I förra veckan tipsade jag om hur man kan göra sitt eget kaffe eller te med så lite miljöpåverkan som möjligt. Men hur gör man när kaffesuget växer och man befinner sig ute på stan? Man följer dagens tips såklart:


Ta med din egen kaffekopp


Siffror rörande hur många engångsmuggar vi faktiskt använder varierar något från källa till källa. Men oavsett så är det väldigt många – och jag skulle nog säga att fram till idag har nog muggar varit den engångsprodukt jag konsumerat mest. Om du googlar blir svaret att en halv biljon (500 000 000 000) engångskoppar köps årligen runt om i världen. En siffra som motsvarar ca 70 muggar per person i världen. Alltså snittat på ALLA människor. Enligt brittiska nyhetstidningen The Telegraph slängs 2,5 miljarder muggar årligen i Storbritannien och av dessa återvinns bara en på 400. Detta pga att även om muggarna kommer till återvinningen har de svårt att passera då det är svårt att separera pappen från den plastiga ytan på insidan koppen.


Hur mycket bättre är en egen kopp?
“Men jag har hört att det går åt mer energi att diska en porslinsmugg än att använda pappmuggar”. Det här är ett påstående jag många gånger fått höra då jag förespråkar att ha med en egen kaffemugg. Någon berättar hur man på hens företag använder detta argumentet för att förklara varför man använder sig av pappmuggar.

Det här är såklart ett argument som måste sättas i ett sammanhang. Hur ofta diskar jag min porslins- eller termosmugg om jag har den på jobbet? Förmodligen inte på hela dagen. Hur många pappersmuggar skulle jag tagit på en dag? Förmodligen flera stycken. Och var hamnar pappersmuggen när jag druckit ur? I återvinningen eller i papperskorgen under mitt skrivbord? Eller vad händer om jag är ute på stan och blir sugen på kaffe? Kommer jag leta till jag hittar ett ställe som serverar takeaway-kaffe i pappersmuggar eller tar jag första bästa? Och kommer inte locket ändå vara i plast? Och var hamnar den när jag druckit upp den – i återvinningen eller i närmsta soptunna?

Det går att vrida och vända på det på många sätt, men ett argument som talar för porslins/termosmuggen är detta faktum: Enligt en undersökning som Stockholms läns landsting har gjort där man tittat på miljöråvara, transport, diskning och avfall, så motsvarar en porslinsmugg ca 16 plastmuggar eller 64 pappersmuggar. Med andra ord: om du använder din porslins/termosmugg fler än 64 gånger så är den ett bättre alternativ ur miljösynpunkt.

Låt oss säga att du dricker två koppar kaffe om dagen, fem dagar i veckan (inte helt omöjligt under en jobbvecka, i alla fall inte för mig) så motsvarar det 520 koppar kaffe på ett år. Med andra ord kommer det inte ta särskilt lång tid att komma upp i 64 koppar, närmare bestämt fyra och en halv vecka.


En annan anledning till att använda sig av sin egen kopp är att kaffet håller sig varmt längre. Dessutom kan det hända att du får rabatt på kaffet om du tar med en egen mugg!


Källor: naturskyddsföreningen, ecoffeecup, the telegraph

Hela utmaningen och fler tips hittar du här


Har du tips på hur man kan leva ett skräpfritt liv? Tipsa gärna i kommentarsfältet nedan!



Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Alla inlägg

Stories

Kom igång

Sverige

Wilderness Stories