#ZeroWaste Challenge : Dag 6

2019-04-06


Idag är det lördag och vissa av er kanske har tänkt att passa på att gå ut och äta eller gå på krogen. Oavsett vilket så kommer ni säkert beställa något att dricka och dagens tips handlar om det, nämligen:


Säg nej till sugrör – eller ta med ditt eget


Sugrör är ofta gjorda av plast och används oftast bara en gång. Bara i USA används omkring 400-500 miljoner sugrör PER DAG. Ett problem med just sugrör är att de ofta hamnar direkt i soporna istället för att återvinnas och i och med att de är så små, har de en tendens att leta sig ur soppåsen (eller komma bort på vägen dit) och hamna i naturen.

Faktum är att sugrör är ett av de vanligaste skräpen på våra stränder, vilket innebär att det även finns gott om dem i haven. Där riskerar de hamna i halsen eller magarna på fåglar, fiskar, valar och andra djur som lever där. Precis som all plast blir de med tiden mindre och mindre, till det att de blir till mikroplaster. Partiklar så små att även vi människor får i oss dom genom tex fisken vi äter.

Idag börjar fler och fler restauranger övergå till tex sugrör i papp – men detta är också en industri som kräver sina resurser. Precis som jag beskriver i detta projekts startsida, så är det bästa vi kan göra för att ta hand om vårt avfall att minimera det. Så våga tacka nej till sugrören!


Våga tacka nej!
Detta kräver lite framförhållning och för vissa kanske även lite mod. Att våga vara annorlunda. För att få din dryck utan sugrör behöver du nämligen säga till samtidigt som du beställer, inte efteråt då det är försent. (Passa även på att säga att du inte vill ha något underlägg.) Längre fram i den här utmaningen kommer jag även tipsa om andra saker du kan använda istället för det som erbjuds på restaurangen, men vi börjar enkelt. Genom att påpeka att vi inte vill ha något sugrör, slipper vi inte bara det extra skräp som de innebär, vi gör även företag och de runt omkring oss mer medvetna om problemet med plast och överkonsumtion.

Det enklaste är att bara tacka nej och dricka sin dryck direkt ur glaset, men för dig som verkligen vill ha ditt sugrör så finns det återanvändningsbara som du kan ta med dig i väskan och använda! De finns i olika material som tex glas och bambu. Min favorit är de i rostfritt stål eftersom de varar länge och inte riskerar att gå sönder i väskan. De säljs ofta kit med en diskborste så du kan göra rent dem ordentligt efteråt. Tänk även på vad borsten är gjord av. Jag har en i stål och ull.

Sen kan vi ju använda sugrören även hemma! Om vi tex ska ha bjudning – varför inte servera dryck i ett glas med sugrör som gästerna får ta med sig hem efteråt!


Källor: the perfect world foundation, getgreennow


Hela utmaningen och fler tips hittar du här


Har du tips på hur man kan leva ett skräpfritt liv? Tipsa gärna i kommentarsfältet nedan!Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Alla inlägg

Stories

Kom igång

Sverige

Wilderness Stories