#ZeroWaste Challenge : Dag 5

2019-04-05


Det är med små medel vi kan göra stora förändringar. När det kommer till att lägga om våra liv och göra det mer hållbart, gäller det att se över våra vardagliga rutiner. Genom en liten förändring i något vi gör dagligen kan vi åstadkomma mycket. En sådan sak är vårt kaffe- och tedrickande. Många av oss dricker säkert något av det flera gånger om dagen. Hur kan man då göra det mer miljövänligt? Dagens tips blir att:


Se över ditt kaffe- och te drickande


Skaffa ett återanvändningsbart kaffefilter
Det enskilda papperskaffefiltret till din kaffebryggare är kanske i sig inte särskilt skadligt för miljön. Ofta går de att köpa utan blekmedel och de är biologiskt nedbrytbara. Du kan med andra ord slänga dem direkt i komposten! Men de tillverkas i stora volymer och skapar därmed en hel del avfall och spill. Sedan ska de paketeras och fraktas. Ett återanvändningsbart kaffefilter motsvarar ca 500 engångsfilter. Det innebär dryga sex förpackningar filter (om 80 st)!

Ett kaffefilter i tyg töms på kaffesump (i komposten) när det använts och sköljs därefter i vatten och hänges på tork. Ungefär varannan månad bör man koka filtret i 10 min för extra rengöring. När filtret är förbrukat kan även detta läggas i komposten.

Ett kaffefilter i tex rostfritt stål kan diskas för hand eller i maskin. Ofta innehåller dessa filter dock plastdetaljer.


– Eller använd en filterlös kaffelösning
Du kan även brygga ditt kaffe med hjälp av tex en pressobryggare, perkulator, mokabryggare eller en Don pedro. Dessa är alla exempel på bryggare som inte kräver något utbytbart filter. Att göra kokaffe är ytterligare en variant.


Skippa tepåsen!
Tepåsen är något sämre än kaffefiltret, då konstruktionen är något mer komplex. Vissa har tex en metalklammer och vissa är tom gjorda i plast vilket är dåligt både för miljön och dig. Plast kan släppa ifrån sig farliga ännen när det hettas upp. En bättre lösning är den återanvändningsbara tepåsen i tyg (kan också komposteras när den ej går att använda längre), eller varför inte en te-sil! Det finns också särskilda tekannor med en inbyggd sil.


Välj ekologiskt
Precis som jag var inne på igår då jag tipsade om att ta med en egen påse till affären, bör du tänka på vilket material du använder. Om du väljer ett tygfilter gjort på bomull, se gärna till att den är ekocertifierad eller återvunnen för minsta miljöpåverkan.

Köp kaffe och te på lösvikt
Många butiker säljer både te och kaffe på lösvikt. Ofta finns en kvarn där du kan mala bönorna direkt. Ta med din egen påse eller burk och slipp avfall helt!


Källor: coffeesockgröna gläntan

Stort tack till Lapland Eco Store som bidragit med produkter till detta inlägg.


Hela utmaningen och fler tips hittar du här


Har du tips på hur man kan leva ett skräpfritt liv? Tipsa gärna i kommentarsfältet nedan!Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Alla inlägg

Stories

Kom igång

Sverige

Wilderness Stories