#ZeroWaste Challenge : Dag 21

2019-04-21


Dagens tips kan man säga är en förläggning till gårdagens. Igår berättade jag om hur vi kunde hålla oss rena på ett mer hållbart sätt och idag tänkte jag vi skulle fokusera på munnen, dvs:


Borsta tänderna utan plast


Precis som i gårdagens inlägg handlar det både om innehåll, om material och om förpackningar.


Tandborsten
Istället för den traditionella tandborsten av plast finns det idag flera alternativ. Det finns dels tandborstar i återanvänd plast, men det finns också flera alternativ gjorda i trä och då framförallt i bambu. Tex har vi borstar från svenskstartade Humble brush eller från Brush with bamboo som är de första att tillverka borstar helt i biomaterial. Båda är tillverkade i så kallat “Moso Bambu” dvs den typ av bambu pandor inte äter.

Bambu är egentligen inget träd, utan ett gräs. Ett gräs som kan växa över sju meter per år och som dessutom är naturligt antibakteriellt, vilket gör att det inte behöver bekämpningsmedel eller konstgödsel. Bambuns rotverk förhindrar även jorderosion och kan planteras på jordar som förstörts genom avverkning och erosion. Bambu bidrar till en minskning av CO2 genom att absorbera 5% mer koldioxid än andra växter och ge ut 35% mer syre i luften än träd.

Däremot kan det, som med alla material finnas nackdelar. Bambu är jättepandans favoritföda och länge har dessa djur varit hotade av skog som skövlats i Kina, så kolla efter märkningar var den kommer ifrån. Se också till att den är ekologisk märkt.


Tandtråd
Det finns också tandtråd som inte är gjord av plast. I alla fall inte av oljebaserad plast. Tex gör företaget Maistic tandråd av 100 % certifierad komposterbar majsbaserad bioplast. Företaget Georganics och Dental Lace använder silke i kombination med wax i sina produkter. Tänk på att vissa produkter finns som refill, så du inte behöver köpa en ny behållare varje gång.


Tandkräm
Ofta kommer tandkräm i tub, men det finns några andra varianter. Tex finns det tandkrämstabletter som tuggas sönder i munnen och med saliven bildar en kräm. En fördel med dessa är att de inte innehåller någon vätska, vilket gör att de tar mindre plats. Det finns också “tandpasta” på glasbruk. Om du ändå föredrar en traditionell tandkräm i traditionell förpackning, så se till att använda klart hela produkten. När det känns som tuben är slut, klipp upp den och ta vara på det sista innan du sköljer ur den och lägger i återvinningen för plastförpackningar.

Precis som jag skrev i förra inlägget kan vissa hygienprodukter innehålla plast i form av mikroplaster och tandkräm är en av de vanligare. Dessa mikroplaster letar sig igenom filtren i våra reningsverk, ut i haven och äts upp av djuren som lever där, i tron om att det är mat. Slutligen kan de även hamna i oss då vi i vår tur äter dessa djur. Ord i innehållsförteckningen som polyethylene, polypropylene (PE), polyethylene terephthalate, polymethyl methacrylate (PMMA), Acrylate/Styrene copolymer och nylon, är alla plaster. Ett enkelt sätt är att välja produkter som är märkta med Bra miljöval, Svanen, EU Ecolabel, Cosmos organic eller Nature.


Källor: lapland ecostore, medvetna.se, naturskyddsföreningen

Stort tack till Lapland Eco Store som bidragit med produkter till detta inlägg.


Hela utmaningen och fler tips hittar du här


Har du tips på hur man kan leva ett skräpfritt liv? Tipsa gärna i kommentarsfältet nedan!



Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Alla inlägg

Stories

Kom igång

Sverige

Wilderness Stories