#ZeroWaste Challenge : Dag 20

2019-04-20


Jag har tipsat om hur man kan städa sitt hem på ett hållbart sätt. Men hur gör man om man vill hålla sig själv ren på samma sätt? Idag tänkte jag gå igenom några saker man kan tänka på. Dagens tips är:


Använd hållbara hygienprodukter


När det kommer till att ta hand om sin kropp på ett mer hållbart sätt, innebär det också många gånger, att göra det på ett mer hälsosammare sätt. Genom att tex utesluta miljöfarliga gifter, blir det ju också nyttigare för kroppen! Men det är inte bara innehållet vi behöver tänka på. Även det som det förvaras i spelar stor roll.

Många badrumsprodukter är ofta gjorda i, eller kommer i, förpackningar av plast. I många fall är det faktiskt möjligt att helt välja bort dessa. Inte produkterna, men förpackningen. Att inte ha någon förpackning innebär att det inte heller blir några rester av produkten inuti förpackningen. Du använder och tar med andra ord vara på hela produkten.

Nedan följer en lista på de vanligaste produkterna i vårt badrum och hur vi kan tänka kring dessa.


Tvål
Säljs ofta i tvålpumpar som ger mycket skräp. Använd refillförpackningar eller ännu hellre, köp blocktvål med enklare förpackning eller ingen alls.


Shampoo/Balsam
Det finns blocktvålar som även lämpar sig för att shamponera och balsamera håret. En variant jag hört gott om men inte provat själv är Aleppotvålen som också säljs som blocktvål på tex apoteket. När du använder denna typ av tvål för att shamponera håret, måste du dock använda något som kallas för surskölj efteråt, för att återställa hårets pH-värde. Du kan enkelt göra egen genom att blanda 5 dl vatten med 3 msk äppelcidervinäger. Låt det sitta i, i minst en minut och skölj sedan ur. Vissa kan ha lite svårt för doften, men den försvinner när håret torkat. Spara det du inte använder i kylskåpet till nästa tvätt.

Att borsta håret med en borste i svinborst är ett alternativ till balsam då borsten har en förmåga att transportera hårbottnens naturliga fetter ut längs hårstråna, vilket gör håret mjukt och glansigt.

En annan anledning att testa alternativ till shampoo är att det faktiskt kan vara nyttigare för ditt hår! Vanligt Shampoo innehåller sulfater som torkar ut hårbotten och gör att den producerar mer fett – vilket i sin tur gör håret fett och skapar ett behov av tätare hårtvättar. Balsam innehåller silikoner som tynger ner håret och gör att det mister sin naturliga form. De kan också bara tvättas bort av just sulfaterna i vanligt shampoo. Läs mer om detta här.


Tvättlappar
Om du har barn kanske du upptäckt hur fantastiskt det är att använda tvättlappar. Men inte riktigt lika fantastiskt är det, när man ser hur mycket skräp det blir. Istället för engångslappar kan du använda lappar i tyg (i tex ekocertifierad bomull) som du kan tvätta och använda om och om igen. Vissa säljs även med fina mönster, vilket kan göra det enklare att få bångstyriga barn att vilja tvätta sig! De funkar också minst lika bra till oss vuxna, på resan tex.


Borstar
Hårborstar, kammar, bad/duschborstar och andra typer av tillbehör är ofta gjorda i plast. Håll istället utkik efter de som är gjorda i naturmaterial.


Deodorant
Att kroppen svettas är ett sätt att reglera vår temperatur. En klassisk deodorant verkar ofta på två sätt. 1: svetthämmande (antiperspirant) och 2: genom att dölja den särskilda “svettlukt” som uppstår när bakterier börjar bryta ner ämnen i svetten, vilket främst sker i armhålor och ljumskar.

För att kunna minska svettmängden innehåller dessa deodoranter ofta aluminium. Det är ett ämne som gör att porerna drar ihop sig och hindrar svetten från att träda ut ur kroppen. “Aluminiumföreningarna täpper till porerna så effektivt att det kan orsaka inflammationer i svettkörtlarna och då ge eksem och klåda” säger Katarina Johansson, miljöjournalist och författare till tidningen Kurera. Det finns även forskning som pekar på att aluminiumet kan öka risken för bröstcancer då det kan kan orsaka förändringar i bröst-cellernas östrogenreceptorer, vilket i sin tur kan främja tillväxten av cancerceller. Enligt ett antal studier utvecklas ofta bröstcancer i den övre yttre delen av bröstet – området närmast armhålan – som även är området där deodoranter tillämpas. Dock behövs mer forskning på området för att sambandet ska kunna konstateras.

En aluminiumfri deodorant jobbar mer med antibakteriella ingredienser och doftämnen som minskar svettlukten. Du låter med andra ord kroppen svettas naturligt, men minskar obehaglig lukt. Dessa typer av deodoranter finns ofta i andra typer av förpackningar än de traditionella, tex i glasburkar. Dessa är också lättare att återanvända till något annat då produkten är slut, tex för mat eller för medicin på resor!


Bodylotion och ansiktskräm
Finns också på kaka som du stryker över huden, vars värme gör att ytan närmast huden smälter. Du stryker på den likt ett stift med andra ord. Du kan också använda dig av naturliga produkter som tex kokosolja – eller varför inte göra din egen ansiktsmask? Här hittar du förslag på enkla recept.

Kokosolja har många användningsområden när det kommer till hygien och rengöring. Här kan du läsa mer om hur den kan användas och hur den fungerar!


Innehåll
Tyvärr är det också att själva innehållet i en förpackning kan innehålla plast i form av mikroplaster. Detta är särskilt vanligt i tandkräm, hudvårdsprodukter eller smink med en “härligt lyxig konstistens” eller med skrubbande egenskaper. Dessa mikroplaster letar sig igenom filtren i våra reningsverk, ut i haven och äts upp av djuren som lever där, i tron om att det är mat. Slutligen kan de även hamna i oss då vi i vår tur äter dessa djur.

Ofta är det svårt att förstå sig på innehållsförteckingarna, men ord som polyethylene, polypropylene (PE), polyethylene terephthalate, polymethyl methacrylate (PMMA), Acrylate/Styrene copolymer och nylon, är alla plaster. Ett enkelt sätt är att välja produkter som är märkta med Bra miljöval, Svanen, EU Ecolabel, Cosmos organic eller Nature.


Det finns också andra anledningar att studera innehållsförteckningen. Många produkter innehåller ämnen som
– kan störa kroppens hormonsystem, tex: Benzophenone 1, Benzophenone 3, Butylparaben, Propylparaben, Etylhexyl methoxycinnamate, Cyclomethicone, Cyclotetrasiloxane),
– vara allergiframkallande, tex: Limonene, Benzyl Alcohol, Citronellol, Amyl Cinnamal, Alpha-isomethyl ionone, Amyl Cinnamal, Amylcinnamyl Alcohol, Anise Alcohol, Benzyl Alcohol, Benzyl Benzoate, Benzyl Cinnamate, Benzyl Salicylate, Butylphenyl Methylpropional (Lilial), Cinnamal, Cinnamyl Alcohol, Citral, Citronellol, Coumarin, Eugenol, Evernia Furfuracea (Treemoss Extract), Evernia Prunastri (Oak Moss Extract), Farnesol, Geraniol, Hexyl Cinnamal, Hydroxycitronellal, Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene, Carboxaldehyde, Isoeugenol, Linalool,Methylisothiazolinone och Methylchloroisothiazolinone.) 
– eller innehålla PFAS-ämnen som bla kan påverka immunsystemet och reporduktionsförmågan, tex: Ammonium C6-16 Perfluoroalkylethyl Phosphate, Polyperfluoroethoxymethoxy difluoroethyl PEG phosphate, Polyperfluoromethylisopropyl ether, Perfluorononyl dimethicone, och Polytef (PTFE). 


Källor: naturskyddsföreningen, jordklok, greenheads, damernas värld, kurera

Stort tack till Iris Hantverk som bidragit med produkter till detta inlägg.


Hela utmaningen och fler tips hittar du här


Har du tips på hur man kan leva ett skräpfritt liv? Tipsa gärna i kommentarsfältet nedan!



Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Alla inlägg

Stories

Kom igång

Sverige

Wilderness Stories