#ZeroWaste Challenge : Dag 19

2019-04-19


En typ av mat som många av oss äter mycket av, är bröd. Jag vet att vissa avstår helt från bröd, men jag kan erkänna att jag älskar det! Så när det var dags för den här utmaningen behövde jag ta mig en funderare på hur jag skulle göra för att slippa alla påsar. Det som jag kom fram till var den bästa lösningen, är detta tips:


Baka ditt eget bröd


Det här är ett tips som både är bra ur miljösynpunkt – och för din plånbok! Jag tänkte bjuda på ett otroligt enkelt recept hur du kan göra ditt eget frukostbröd, utan att det behöver ta massa tid. Att ha nybakat bröd till frukost är ju onekligen lyxigt, så låt oss säga att det även är bra för din livskvalitet!


Recept: Vetefrallor, 4 st

Väg upp i en bunke:

  • 6g jäst
  • 200g fingervarmt vatten

Blanda ihop. Tillsätt:

  • 250g vetemjöl
  • 7g salt

Blanda ihop med händerna till en fast deg.

Lägg tillbaka degen i bunken. Täck med folie (gärna återanvändningsbar, typ abeego) och låt stå i rumstemperatur över natten (12-14 timmar).

Ta med hjälp av tex en stekspade ut den klibbiga degen på ett mjölat bord. Knåda ihop till en deg, och dela upp den på fyra och forma till frallor. Om du vill ha dem luftigare kan du låta dem jäsa lite till innan du stoppar in dem i ugnen.

Grädda i ugnen 230-250°C i ca 12 min.

KLART!


Frallorna kan du sedan äta direkt eller förvara i en eller flera handdukar. Det gör att brödet behåller den knapriga skorpan och sin egen smak.

När du sedan fått in tekniken kan du testa att blanda i andra ingredienser som tex russin eller timjan. Du kan också garnera med tex sesamfrön eller pumpakärnor. Om du vill avancera är det bara att söka vidare på nätet för mängder av recept. Du kan tex testa att göra egna tortillas!

När du köper mjöl, köp gärna i så stor mängd som möjligt för färre förpackningar.


Tips! Om du inte hinner eller orkar göra eget bröd – ta med ett tygstycke (ett örngott funkar bra!’) till bagaren eller till affären och köp nygräddat bröd utan förpackningspåse.


Stort tack till iris hantverk som bidragit med produkter till detta inlägg.


Hela utmaningen och fler tips hittar du härHar du tips på hur man kan leva ett skräpfritt liv? Tipsa gärna i kommentarsfältet nedan!Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Alla inlägg

Stories

Kom igång

Sverige

Wilderness Stories