Att packa och klä sig för första vandringen

 

Att sätta ihop sin packning inför en vandring må kännas lättare sagt än gjort. Särskilt om man aldrig har vandrat tidigare. Då kanske det rent utav kan kännas hopplöst att gå igenom alla de packlistor som finns att hitta på nätet eller i friluftsbutikerna, samtidigt som man inser hur mycket det man saknar kostar om man ska köpa nytt

Men måste det vara så komplicerat? Frågar du mig så säger jag nej. Jag vill lyfta fram enkelheten i att vandra och nedan kommer jag tipsa om hur du sätter ihop din egen packlista utan att det kostar en förmögenhet – även om du saknar allt på listan idag.

 

Var börjar jag?

Börja enkelt med vad du har och gör kortare turer. Vänta med att lägga pengar på avancerad utrustning innan du testat dig fram. Låna eller hyr om möjligt det du eventuellt saknar.

Det första du måste ta hänsyn till är när på året du tänkt vandra och hur väderförhållandena är. En vandrares största fiende är kyla och fukt så se till att du packar så att du kan skydda dig mot detta. Det andra är hur länge du ska vara ute. En kortare dagstur i södra Sveriges skogar kräver givetvis mindre packning än en längre flerdagarstur i fjällen.

Sedan är det egentligen bara att använda sunt förnuft, men för att få lite hjälp på traven har jag satt ihop denna packlista:
Packlista med kommentarer och tips 
Packlista utan kommentarer

 

Arbeta fram din egen packlista.

Egentligen går det inte att skriva en sån här packlista över vad man ska ha med sig. Hur man vandrar och vad man behöver är väldigt individuellt och det enda sättet för dig att veta vad just du behöver är genom att testa dig fram. Skriv upp vad du packar och ta dig tid när du kommer hem och gå igenom din packning. Var det något som var onödigt att ha med? Var det något du saknade? Genom att utvärdera din packning kommer du kunna utforma den efter dina behov och skala bort det som är överflödigt. Du kommer också märka om det är något som du känner att du skulle kunna lägga lite extra pengar på. Investera då i det när du vet vad du verkligen prioriterar i din packning och vad du vill få ut av utrustningen, vilken typ av modell du föredrar etc.

För en kortare dagstur räcker det egentligen att packa samma saker som du skulle gjort om du skulle gå runt i stan en dag. Något att ta på sig om det blir kallt, något som skyddar mot regnet om det är risk för det. Mat och dryck om du inte passerar några matställen. Karta, kompass och mobiltelefon. Jag rekommenderar även att du alltid tar med sig en powerbank så att du kan ladda telefonen om det behövs.

Om du tänkt att göra en längre tur växer packningen. Då du bör ha med dig tält, sovsäck och liggunderlag etc, men även kök och mat och det är kanske först här det blir lite komplicerat om man saknar de här delarna.

 

Håll det enkelt.

Men så komplicerat är det inte. Och du måste inte köpa nytt. Att tänka budget är också att tänka på miljön. Tekniken rusar framåt och vi köper nytt, slänger och köper nytt i snabbare takt än någonsin tidigare. Genom att hyra/låna eller handla second hand handlar du både miljövänligt och ekonomiskt! Ytterligare en anledning till varför du inte behöver bocka av allt som står på butikernas listor är vikten. En mindre packning är en lättare packning och med en sådan blir det både lättare och roligare att gå!

Men hur avancerad måste utrustningen vara? Behöver man ha en sovsäck som klara -20, ett tält för 10.000 kr eller de senaste vandringskängorna? Mitt svar är NEJ. Det finns ingen anledning att köpa det andra säger du måste ha, innan du provat dig fram själv så att du förstår varför du måste ha det (eller insett att du faktiskt klarar dig utan). Använd sunt förnuft och gå igenom vad du ska göra och vad som behövs för det. Du behöver inte ha ett tält som står emot stormbyar på fjället om du ska ut i skogen en lugn helg, i närheten av civilisationen i södra Sverige. Inte heller behöver du ha kängor för att vandra längs en enkel stig en solig sommardag (att man måste ha kängor för att vandra är en fördom som hänger kvar här i Sverige och personligen föredrar jag skor så långt det är möjligt. Den enda gången jag överväger kängor är om det är väldigt blött där jag ska vandra, om jag ska gå utanför lederna eller i snö). Man brukar också få höra att man ska ha kläder av (merino)ull och visst, det är absolut att föredra. Ull fångar inte upp dålig lukt och värmer även om det är kallt, men det är verkligen inget måste.

 

Budgettips för en billigare packning

Kolla med släkt och vänner. Kanske har de ett tält du kan få låna om du bara ska ut en helg? Kanske även ett liggunderlag, väska, sovsäck, kök och allt annat du behöver! Många har någon gång i livet ägnat sig åt någon form av friluftsliv och man slänger inte gärna bort t.ex. ett tält som man lagt mycket pengar på, även om det inte använts på flera år. Däremot blir man glad om det kommer till användning!

Handla second hand. Både på nätet, t.ex. på blocket.se eller i butiker finns mängder av friluftsutrustning till en billig peng. Visst har de kanske använts och livslängden kan vara svår att avgöra, men du kan få ihop det du behöver för att komma igång betydligt billigare. Är du i början av ditt vandrande är det synd att lägga pengar på t.ex. ett dyrt liggunderlag som du efter några vandringar upptäcker inte alls är den sorten som passar dig. Dessutom är det miljövänligt!

Besök en outlet. Det som finns i butikerna är de senaste produkterna på marknaden, men vissa av dem har outlets där du hittar tidigare säsongers produkter till kraftigt rabatterade priser. Även t.ex. ÖoB kan ibland ha bra produkter till väldigt låga priser.

 

Slutligen…

Se till att du, i den mån det är möjligt, testar din utrustning och kläder innan du beger du beger dig ut, särskilt om du ska gå en längre tur. Det är väldigt tråkigt att upptäcka att de nya byxorna sitter dåligt och halkar ner hela tiden, först när du är några mil in i vildmarken. Ännu tråkigare är det om du väl ute inte förstår hur köket fungerar eller att det saknas en tälpinne!

 

 

 

Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Alla inlägg

Stories

Kom igång

Sverige

Wilderness Stories