I’m going Zero Waste!

2019-04-01




För lite drygt ett år sedan fick jag se ett youtube-klipp som handlade om en kvinna som kallades “The Zero Waste Girl”. Lauren Singer som hon heter egentligen, hade studerat miljöfrågor under sin tid på collage men kom en dag att ställa sig frågande till alla de produkter hon använde sig av i sitt vardagliga liv – produkter som egentligen inte var annat än skräp. Förpackningar och engångsartiklar tex. Att konsumera på detta sätt gick inte ihop med hennes brinnande intresse för miljön, så hon bestämde sig för att ändra livsstil. Hon bestämde sig för att “Go Zero Waste”



Youtube-klippet “Zero Waste Girl”


Detta fick mig att tänka efter, men det var inte förrän i februari förra året som idéen åter kom till mig. Jag befann mig på Aruba på uppdrag att fotografera bilder till Rachel Brathens, aka Yoga Girls, nya hemsida. Rachel var hon mycket noga med att hon inte ville visa några engångsartiklar i bilderna. Inga plastsugrör, inga takeaway lådor, inget onödigt skräp. Helt enkelt för att hon inte på något sätt ville promota den typen av produkter.

Detta kändes väldigt intressant. Tänk om jag också kunde använda mina kanaler till att faktiskt göra skillnad? Den här sidan handlar ju främst om äventyr i vildmarken, men utan miljötänk finns det inte mycket natur kvar till slut.

Förra året körde jag en utmaning som jag kallade #BringYourOwnChallenge. Tanken var att utmana sig själv och sina vänner att säga nej till engångsprodukter och istället använda sig av sina egna återanvändningsbara. I år vill jag ta steget längre. Nu vill JAG testa hur det är att “Go Zero Waste”! Med start idag, måndag 1a april kommer jag med andra ord börja min resa mot ett skräpfriare liv!

 

30 dagar skräpfritt

Syftet med en månads “skräp-detox”, är att tvinga mig själv att se utanför mina invanda mönster och hitta lösningar som gör att jag i framtiden kommer ha det lättare att göra bättre och hållbarare val i vardagen för en renare värld!

Jag kommer i första hand att fokusera på att minimera mängden skräp, men jag vill också leva så plastfritt och ekologiskt som möjligt.


Följ med på resan!

Under 30 dagar kommer jag med andra ord att göra allt för att minimera mängden skräp och plast och här kan du följa mig på resan dit! :
https://wilderness-stories.com/zerowaste

Varje dag kommer jag här i bloggen att dela med mig av något eller några tips som gör resan enklare – tips som du själv kan ha nytta av. Tipsen kommer efterhand samlas på länken ovan.

Tipsen jag delar med mig av kommer delvis att röra tankegångssätt i vardagen, men det kommer också vara rekommendationer av produkter man kan använda sig av för att i längden minska på sitt skräp. Självklart är det bästa att använda slut på de produkter man redan har innan man springer ut och köper nytt. Men när det väl är dags, kanske det är bättre att lägga pengarna på något du kan ha nytta av längre? Både för din plånbok och miljöns skull.


Vad innebär “Zero Waste” för mig?

Det finns såklart många lager i vad det innebär att leva skräpfritt och det är nog omöjligt att leva ett liv där inget skräp produceras i något led. En återanvändningsbar vattenflaska måste såklart också produceras någon gång, vilket genererar skräp och därefter transporter. Jag vill dock mena att det är bättre att köpa EN produkt som producerats och transporterats EN gång, än att köpa hundratals som måste produceras och transporteras om och om igen.

Jag kommer med största sannolikhet inte hamna på noll skräp i slutändan. Dels har jag produkter hemma som jag vill använda slut på, jag kommer stöta på tillfällen där jag behövt agera i förväg (jag har tex idag anmält alla mina räkningar som e-fakturor, men det kan ta ett tag innan det går igenom). Sen finns det i Stockholm där jag bor, ingen butik där det går att köpa tex pasta och kikärtor på lösvikt, utan vissa produkter måste jag helt enkelt köpa i förpackning. Men tanken är att genom att göra denna “detox” kommer jag i en köpsituation verkligen behöva tänka till för att minska på skräpet.


Vad räknas som skräp?

Till skräp räknar jag det avfall som inte går att källsortera och återvinna. Dvs det som hamnar i soptunnan och sedan bränns. Jag fokuserar på mig själv och min konsumption – med andra ord allt det som jag köper/tar emot och som hamnar i min hand och som sedan måste ta vägen någonstans.

Jag kommer att spara det skräp som ändå uppkommer och jag kommer även att spara på det som går till återvinningen (och om det inte blir för ofräscht hemma, även det som kommer komposteras) för att se hur mycket jag faktiskt kan rädda av det jag ändå tvingas köpa.


FÖLJ MIG PÅ RESAN MOT ZERO WASTE HÄR




Min “30 days Zero Waste Challenge” är ett initiativ helt och hållet från min sida. För att kunna få ihop material till dessa poster har jag hört av mig till några varumärken för produkter. Jag har inte mottagit någon betalning från något av dem och jag har heller inte blivit ombedd att promota dem på något sätt.
Jag vill därför tacka alla de som ställt upp och gjort detta möjligt, 
STORT TACK till: Primus, Lapland Eco Store, Iris Hantverk & menskopp.se



Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Alla inlägg

Stories

Kom igång

Sverige

Wilderness Stories