Klimatkompensera mera!

2019-01-25

Att flyget har en enorm negativ miljöpåverkan på vår planet, tror jag de flesta är medvetna om idag. Jag försöker dra mitt strå till stacken genom att i största möjliga mån välja bort flyget. Inom Sverige åker jag tåg eller buss, likaså inom Europa. Det tar lite längre tid, men är så värt det! Inte bara ur miljösynpunkt, jag slipper även den tid det tar att ta mig till flygplatsen, checka in, vänta på plan etc. Dessutom får jag en behagligare resa där jag kan röra på mig, titta ut på naturen och bekvämt sitta och jobba. På längre resor åker jag gärna tåg om det går och ekonomin/tiden tillåter. Men dessvärre är det inte alltid den gör det. Nästa vecka åker jag till Island för att gå en första hjälpen kurs med NOLS (National Outdoor Leadership School) och då kommer jag tyvärr behöva ta flyget.


Vet du hur mycket du bör klimatkompensera för dina flygresor?


Därför blev jag oerhört glad då jag igår fick tipset om sidan zeromission.se! Det är ett företag som jobbar med klimatkompensering och som investerar pengar i olika klimatförebyggande projekt runt om i världen. På deras sida finns en kalkylator där du kan skriva in varifrån och vart du kommer åka, om det är en enkelresa eller tur och retur, samt vilken klass du åker i. Därefter räknar den ut en summa efter en internationell standard, som du borde klimatkompensera med – uträknat på just ditt flyg och hur stor påverkan (hur mycket utsläpp) det har!

Här kan du göra samma kalkylering på en international webbsida: myclimate.org

Här kan du själv räkna ut hur mycket utsläpp din flygresa innebär och hur mycket du borde klimatkompensera för det, enligt internationell standard.

Idag finns det många företag (och privatpersoner) som går ut med att “vi klimatkompenserar för våra resor”, men så kompenserar man bara med några få kronor, långt under denna standard. Här kan du själv kontrollera hur mycket du behöver kompensera för just din resa, så du vet att det går rätt till. Bra va!?

Vill du sedan stödja deras projekt för klimatet (tex trädplantering i Nicaragua), kan du göra det genom att betala summan direkt efter att den kalkylerats fram. Alternativt kan du ta summan och investera den i valfritt projekt, men då vet du i alla fall hur mycket du ska betala baserat på din flygresa!Igår berättade jag om en ny resa jag ska göra som färdledare tillsammans med Äventyrsresor, nämligen till Altaibergen i Ryssland! Jag är så oerhört glad att jag har börjat jobba med just Äventyrsresor, då de från och med 1 januari 2019 klimatkompenserar de för ALLA deras resenärer (inkl färdledare och anställda) och på ALLA deras resor! Åker du med dem är alltså klimatkompensationen redan inräknat i priset. Och de var de som tipsade mig om Zeromission, som är den partnern de klimatkompenserar via. Med andra ord sköts det enligt standard.…Jag vill poängtera att detta inte på något sätt är ett sponsrat inlägg. Jag tycker klimatkompensering är en jätteviktig fråga och något som jag hoppas att alla som flyger gör! Sidan jag tipsar om hjälper en att göra det på rätt sätt, vilket också är viktigt i sammanhanget.


För den som värnar om vår miljö är såklart tåget alltid att föredra framför flyget, även om du klimatkompenserar. Men det är tyvärr inte alltid det går.
Certifikat för min klimatkompensering för resan till Island.

Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Alla inlägg

Stories

Kom igång

Sverige

Wilderness Stories