Mindre än en månad kvar till Kilimanjaro!

2018-01-23

:

Det är inte klokt vad tiden går fort! Nu är det mindre än en månad kvar till jag drar till Tanzania för att återigen göra ett försök att bestiga Kilimanjaro! Den här gången åker jag som färdledare för en grupp på 15 stycken kvinnor och resan görs i samarbete med Äventyrsresor.Men bara för att man har varit på toppen tidigare, är det ingen garanti för att man kommer att komma upp igen. Man kan reagera olika på höjd från gång till gång beroende på mängder av faktorer. För att öka förutsättningarna är det bra med en bra grundkondition och ännu bättre är det om man ser till att träna lite extra puls och kondition inför resan (här kan du läsa mer om att träna för hög höjd). Det gör att man förbättrar syreupptagningsförmågan i kroppen.

För min del har det inneburit att jag börjat springa, vilket faktiskt varit mycket roligare än förväntat. Tyvärr har jag dock dragits med en långvarig förkylning i vinter och för varje gång jag tränat känner jag att den förvärrats. Jag tog därför beslutet att lugna mig med den typen av intensiv träning och istället satsa på att bli frisk. En förkylning eller annan infektion i kroppen är en vanlig orsak till att man inte klarar att nå toppen, så nu kändes det viktigast.

Men det innebär inte att jag inte rör på mig och förbereder mig! I veckan tog jag tillfället i akt när temperaturen sjönk och klädde mig i mina toppbestigningskläder och tog en promenad upp till Hammarbybackens topp! På så sätt fick jag tränat de muskler som man använder när man går uppför, men jag fick också känna på mina kläder och huruvida de funkade för temperaturen! På ryggen hade jag min ryggsäck som jag proppade full med fyllda 1,5 liters petflaskor för att få vikt och därmed extra träning för ryggen. Så visst blev det lite träning ändå! Och vilken fantastisk promenad sen!


En kylig promenad över Danvikstullsbron – som jag längtar till att klättra på de här klipporna i sommar!
Snökanonerna var i full gång i Hammarbybacken
Äntligen uppe på toppen. Dock något (5800 meter) lägre än Kilimanjaro 🙂
Jag passade på att pröva om mina La Sportiva Trangos klarade kylan. Det gick väldigt bra uppför, men efter att stått till ett tag på toppen blev de kallare…
Mössa, vantar, tjock dunjacka – check! Glasögonen funkar också bra, men var något mörka för det svenska morgonljuset. På Kilimanjaro kommer de bli toppen!

Mitt i alla förberedelser har jag dessutom beslutat mig för att klämma in en resa till Island innan det är dags för Afrika! Jag ska gå en tiodagars kurs med NOLS (National Outdoor Leadership School) och Icelandic Mountain Guides som heter “Wilderness First Responder“. Det är en djupgående första hjälpen kurs som jag velat gå ett tag, men som tyvärr varit fullbokad. Häromdagen fick jag reda på att en plats var ledig, så det vara bara att bestämma sig på minuten! Jag åker redan om några dagar och kommer ha en eller två dagar kvar på hemmaplan innan det är dags att fara vidare. Men det känns så bra att fått gått den här kursen innan resan. Även om jag som färdledare inte har något medicinskt ansvar känns det ändå väldigt bra att få med sig de här kunskaperna!


Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Alla inlägg

Stories

Kom igång

Sverige

Wilderness Stories